IHOSYÖPÄ JA IHOMUUTOKSET

Jos sinulla on todettu ihosyöpä, et ole yksin. Ihosyöpä on yleisin syöpä maailmassa ja sen esiintyvyys kasvaa edelleen. Kuka tahansa voi saada ihosyövän riippumatta siitä, mikä on ihotyyppisi, kansallisuutesi tai ikäsi ja riippumatta siitä missä asut ja mitä teet. Vaikka ihosyöpiä löytyy ympäri kehoa, noin 80 prosenttia näkyvät kasvoissa, päässä ja kaulassa ja jotkut niistä voidaan luokitella vaarallisiksi.

Suurin osa ihosyövästä poistetaan plastiikkakirurgin toimesta.
Jos syöpä on pieni, menettely voidaan yleensä suorittaa nopeasti ja helposti, pienenä toimenpiteenä paikallispuudutuksella plastiikkakirurgin käynnin yhteydessä. Monissa tapauksissa seurauksena on arpi, joka tuskin näkyy, koska se sijoitetaan kasvojen luonnollisten ryppyjen, poimujen ja ääriviivojen alueelle.

Löydät perustiedot ihosyövän poistamisesta tältä sivulta. Kuitenkin ainoa tapa saada täydellisiä vastauksia tiettyihin kysymyksiin on tavata plastiikkakirurgi. 

Ihosyövän poiston hinta

PLASTIIKKAKIRURGIN TEKEMÄNÄAlv 0%
Ihomuutoksen poisto, 1-3 luomea390 €
Ihomuutoksen poisto, 3-6 luomea

577 €
Rasvapatin (lipooman), talirauhaskystan (ateroma) poisto < 30 min469 €
Rasvapatin (lipooman), talirauhaskystan (ateroma) poisto, 30-45 min992 €
Rasvapatin (lipooman), talirauhaskystan (ateroma) poisto, 45-60 min 1330 €
Syylien poisto, 3 kpl247 €,
lisäsyylien poisto 49 €
Arpikorjaus, pieni alk. 300 €
Arpikorjaus, keskisuurialk. 800 €
Arpikorjaus, suuri alk. 1200 €
Keloidiarven kortisoni-injektiohoito180 €
Lävistysreiän korjaaminen alk. 400 €

Mitä minun pitäisi tietää toimenpiteen tuloksista ?

Pitäkää mielessä, että arpi, iso tai pieni, on kompromissi syövän poistamiseksi. Kuinka nopeasti arpi paranee riippuu haavan koosta, luonteesta ja ihonlaadusta ja siitä, kuinka hyvin haavaa hoidetaan toimenpiteen jälkeen. 

Syövän tutkimisesta soitetaan tulokset ja ne kirjataan myös Kantapalveluun, josta ne on saatavillasi vielä myöhemminkin. 

Kenelle toimenpide sopii ja minkälaisia ihosyöpiä hoitaa plastiikkakirurgi?

Vaikka useimmat ihosyövät voidaan poistaa kirurgisesti, hoito riippuu syövän tyypistä, sen kasvuvaiheesta ja sen sijainnista kehossa. Ihosyöpä todetaan poistamalla kokonaan tai ottamalla kudospalanäytteet ihomuutoksesta ja tutkimalla sitä mikroskoopilla.
Plastiikkakirurgit hoitavat kaikki seuraavat ihosyövät:

Tyvisolusyöpä – tämä on yleisin ja vähemmän vaarallinen ihosyövän muoto. Se kasvaa ja leviää paikallisesti ja ei tee etäpesäkkeitä.

Okasolusyöpä – on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi. Okasolusyöpä usein näkyy huulien, kasvojen tai korvien alueilla. Toisinaan se leviää etäpesäkkeisiin imusolmukkeissa ja sisäelimissä.

Melanooma – on pigmenttisolusyöpä, kaikkein vaarallisin ihosyövän muoto. Jos se havaitaan ajoissa, se voidaan kokonaan parantaa. Liian myöhään havaittu, maligni melanooma voi levitä ja olla hengenvaarallinen.

Plastiikkakirurgi voi hoitaa paitsi ihosyöpiä, myös muita ihon ja ihonalaisia hyvänlaatuisia kasvaimia. Näiden kasvaimien poistamisen jälkeen muodostuu iso kudos puutos, joka vaatii korjausta paikallisella kielekkeellä tai ihosiirrolla. Nämä korjausleikkaukset vaativat plastiikkakirurgilta taitoa ja kokemusta, varsinkin kun toimenpide tehdään kasvojen alueella.

Ihosyöpä

Sairasloma

Kun poistetaan ihomuutoksia, joista otetaan näyte ihosyövän tutkimiseksi, toimenpide suoritetaan sairaudenhoitona. Sairaudenhoitona tehdyt toimenpiteet ovat arvonlisäverottomia ja oikeuttavat palkalliseen sairaslomaan. Toimenpide voi myös mennä sairasvakuutuksen kautta, riippuen vakuutuksesta.  

Ensimmäinen askel on aina plastiikkakirurgin konsultaatio

Plastiikkakirurgin vastaanotto on ensimmäinen askel kaikille, joille on joko todettu ihosyöpä tai jotka epäilevät ihosyöpää. Vastaanotolla plastiikkakirurgi tutkii ihosi ja arvioi fyysisen terveytesi. 

Joka vuosi tuhansille miehille ja naisille tehdään ihosyövän poistoleikkaus ja Estetiikka Mansurowin plastiikkakirurgeilla on aiheesta paljon kokemusta. On kuitenkin tärkeää sinulle, että olet tietoinen riskeistä ja valitun hoidon hyödyistä.

Yksi tärkeimmistä asioista tapaamisessa on keskustella syövän poistoleikkaukseen liittyvistä mahdollisista komplikaatioista. Huolellinen ohjeiden noudattaminen, sekä ennen, että leikkauksen jälkeen minimoi riskejä.

Käynnillä voit näyttää kaikki mieltä vaivaavat ihomuutokset (luomet, ihottumat, ihosyövät).

Vastaanotolla sinun pitäisi olla valmis antamaan täydelliset tiedot seuraavista asioista:

• Edellinen ihosyöpä tai muut epänormaalit iho-oireet, jotka on todettu tai aiemmin hoidettu
• Suvun ihosyövät ja henkilökohtainen historia auringon palovammojen ja rakkuloiden osalta
• Lääkehoito jota käytät tai olet käyttänyt aikaisemmin, kuten ravinto-ja luontaistuotevalmisteet
• Aknehoidot, joita on ollut nuoruusiässä ja myöhemmin
• Oletko saanut sädehoitoa
• Iho-allergiat tai kasvojen vammat joita sinulla on ollut ja miten ne on käsitelty

Plastiikkakirurgi arvioi ihomuutoksen. Jos sinulla ei ole aiemmin tutkittu ihomuutosta, plastiikkakirurgi voi alueen ulkonäön perusteella arvella mikä on todennäköinen diagnoosi.
Tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä voivat vaihdella suuresti ulkonäöltään. Syöpä voi esiintyä seuraavan näköisenä:

• Pieni, valkoinen tai vaaleanpunainen läiskä tai kyhmy
• Punainen piste, joka on karhea, kuiva tai hilseilevä
• Kovahkot, punaiset, kiinteät tai karstaiset kyhmyt tai läiskät
• Haavauma joka ei parane 2-4 viikon kuluttua tai näyttää parantuvan ja sitten taas uusiutuu
• Valkoinen kyhmy, joka näyttää arpikudokselta

Malignia melanoomaa yleensä epäillään, kun pigmentti-ihomuutos muuttaa kokoaan, muotoaan tai väriään tai kun kyseessä on uusi kasvu normaalille iholle.
Maligni melanooma on usein epäsymmetrinen, epätarkkarajainen, kirjava muutos. 

Pienet ihosyövät voi usein poistaa nopeasti ja helposti plastiikkakirurgin vastaanoton aikana paikallispuudutuksella.

Miten voin valmistautua toimenpiteisiin?

Plastiikkakirurgi antaa sinulle tarkat ohjeet ennen ja jälkeen toimenpiteen. Läpikäytäviä asioita on muun muassa:

  • Tiettyjen lääkkeiden välttäminen, jotka voivat vaikeuttaa haavan paranemista
  • Tupakoinnin lopettaminen toimenpiteen aikana ja haavan paranemisen aikana
  • Kyydin järjestäminen kotiin toimenpiteen jälkeen (riippuen toimenpiteen laajuudesta)
  • Työn ja sosiaalisen aikataulun järjestäminen, koska toimenpiteen jälkeen voi olla turvotusta tai pieniä mustelmia
  • Haavan hoitaminen toimenpiteen jälkeen
  • Kontrolliajat

Mitä toimenpiteessä tapahtuu ja miten ihosyöpä poistetaan?

Menetelmä riippuu ihosyövän tyypistä, sen kasvuvaiheesta ja sen sijainnista. Plastiikkakirurgin tavoitteena on poistaa kasvain niin, että alueen toiminta säilyy ja lopullinen kosmeettinen tulos on mahdollisimman hyvä. Kosmeettinen tulos on erityisen tärkeää, kun syöpä sijaitsee erittäin näkyvällä alueella.

Pienet ihosyövät voi usein poistaa nopeasti ja helposti plastiikkakirurgin vastaanoton aikana paikallispuudutuksella. Poisto tehdään pienillä viilloilla, jotka jättävät tuskin näkyvää arpea. Muita hoitomuotoja voi olla sädehoito, jäädytyshoito ja valohoito.

Jos syöpä on kooltaan suurempi, tai jos se on levinnyt imusolmukkeisiin, monimutkaisempi leikkaus voi olla tarpeen. Jos syövän poistamisen jälkeen syntyy kosmeettinen pehmeäkudospuutos, plastiikkakirurgi voi käyttää korjaavia tekniikoita kuten ihon siirtoa tai paikallisten kielekkeiden käyttöä, joka säilyttää esimerkiksi kasvojen rakenteita ja auttaa palauttamaan alueen ulkonäköä ja toimintaa. Suurikokoisen syövän poisto ja plastiikkakirurgiset korjaukset, vaativat yleisanestesiaa. Anestesialääkäri suosittelee parasta ja turvallisinta nukutusta, että olosi olisi rento ja mukava. Jos syöpä on suurempi tai jos toimenpide on monimutkaisempi, se voi vaatia lyhytaikaisen sairaalahoidon, vaikka suurin osa toimenpiteistä suoritetaan avohoidon perusteella, jolloin potilaat voivat palata kotiin leikkauspäivänä.

 

 

Miltä näytän ja miltä tuntuu heti ihosyöpäleikkauksen jälkeen?

Toimenpidealue on puudutettu ja vielä puutunut jonkun aikaa toimenpiteen jälkeen. Riippuen toimenpiteen laajuudesta, toimenpidealueelle laitetaan haavateipit tai suuremmat sidokset. 

Teippien poistamisen jälkeen arpi voi olla punainen tai vaaleanpunaisen värinen, josta se lähtee ajan kanssa vaalentumaan ja häviämään. Tietenkin, jos olet ollut monimutkaisemmassa kudosten siirtotoimenpiteessä, palautumisen aika on pidempi, kuin jos sinulla olisi yksinkertainen ihomuutoksen poistoleikkaus. Syövän poistoleikkauksen jälkeen on tärkeää noudattaa plastiikkakirurgin ohjeita, jotka auttavat haavan kunnollisessa parantumisessa. 

Jälkikontrollit

Säännölliset seurantakäynnit varmistavat, että syöpä ei ole uusiutumassa. Ihosyöpäkontrollit voidaan toteuttaa myös terveyskeskuksen tai työterveydenhuollon lääkärillä, yleensä 6 kuukauden välein 3-5 vuoden ajan. Ihosyöpäleikkauksen jälkeen on kannattavaa vähentää riskiä ihosyövän uusiutumiseen noudattamalla seuraavia varotoimia:

  • Vältä pitkäaikaista altistumista auringolle, erityisesti klo 10:00 – 14:00 ja kesäkuukausien aikana. Muista, että UV-säteet kulkevat läpi pilvien ja heijastuvat hiekasta, lumesta ja vedestä.
  • Käytä aurinkovoidetta
  • Tarkastele ihoa säännöllisesti. Jos huomaat jotain epäilyttävää, ota yhteys lääkäriin niin pian kuin mahdollista.
Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri