NUKUTUSLEIKKAUKSET
Anestesialla tarkoitetaan kivun poistoa toimenpiteen ajaksi. Anestesiologiset kivunpoistomenetelmät ovat yleisanestesia eli nukutus ja puudutukset, esim. spinaali-, epiduraali- ja plexuspuudutukset. Yleisanestesian katsotaan koostuvan kolmesta osatekijästä: kivun poistosta, nukutuksesta ja lihasten rentoutumisesta. Anestesiamenetelmien kehittyessä haittavaikutukset ovat tulleet harvinaisemmiksi, ja yhä vaikeammin sairaita henkilöitä voidaan hoitaa turvallisemmin. Leikkaus ja nukutus edellyttävät aina peruselintoimintojen huolellista valvontaa.
Käyttämämme anestesiamuodot
- Yleisanestesia eli nukutus: Potilas on unessa koko toimenpiteen ajan eikä tunne kipua. Nukutusaineet ruiskutetaan tipan kautta suoraan suoneen. Yleisanestesiaa käytetään isommissa leikkauksissa kuten mm. rintaleikkaukset, kasvojenkohotukset ja vatsan pienennykset
- Paikallispuudutus: Puuduteaine pistetään toimenpidealueelle, joka aineen vaikutuksesta tulee tunnottomaksi ja kivuttomaksi. Paikallispuudutusta käytetään pienemmissä toimenpiteissä kuten esimerkiksi luomen poisto, ylä -ja alaluomileikkaukset, rasvaimu, arpikorjaukset ja tatuoinnin poistot.
- Spinaali- eli selkäpuudutus: Käytetään yleensä rasvaimussa, rasvan siirroissa ja isoissa alaraajojen arpikorjauksissa.
- Pintapuudutus: Ihon pinta puudutetaan puudutevoiteella. Pintapuudutusta käytetään kasvojen pienissä toimenpiteissä kuten esimerkiksi PRP-hoidossa, rasvaluomien poistoissa ja pistoshoidoissa.
Kokeneet anestesialääkärimme tarjoavat turvallisen ja miellyttävän anestesiamuodon sekä hallitsevat mahdollisten haittavaikutusten eston ja hoidon.
Vastaava anestesialääkäri
Markku Taittonen
Ohjeita toimenpiteeseen saapuvalle
- Vuotoriskin takia kalaöljyn nauttiminen olisi hyvä lopettaa noin kuukausi ennen aiottua leikkausta/toimenpidettä.
- Olkaa syömättä ja juomatta 6 tuntia ennen sovittua tuloaikaa. Oksennusvaaran takia on tärkeää, että vatsa on tyhjä ennen toimenpidettä.
- Aamulla otettavista lääkkeistä voitte sopia etukäteen esikäynnillä tai puhelimitse.
- Ottakaa mukaan säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet.
- Jättäkää kotiin korut/lävistykset ja piilolasit.
- Pukeutukaa mukaviin ja helposti puettavissa oleviin vaatteisiin.
- Saapukaa sairaalaan ajoissa sovittuna ajankohtana.
- Sopikaa tarvittaessa saattajan kanssa toimenpiteen jälkeisestä noudosta.
- Tutustukaa huolellisesti toimenpiteen/leikkauksen jälkeisiin kotihoito-ohjeisiin.
Huomioittehan, että leikkausmaksun veloitamme kokonaisuudessaan etukäteen ja se tulee olla maksettuna vähintään kolme viikkoa (21 päivää) ennen aiottua toimenpidettä. Leikkauksien ajanvarauksen peruutukset tulee tehdä puhelimitse viimeistään kolme viikkoa ( 21 työpäivää) ennen, muuten veloitamme 50% aiotun toimenpiteen hinnasta.
Kirurgisten toimenpiteiden riskejä
Jokaiseen kirurgiseen toimenpiteeseen liittyy riskejä ja on tärkeää, että ymmärrät nämä riskit ja niihin liittyvät mahdolliset komplikaatiot.
Lääkäri suunnittelee yksilöllisen toimenpidesuunnitelman vertailemalla toimenpiteen riskejä ja hyötyjä. Asiakkaana sinä teet lopullisen leikkauspäätöksen, kun uskot, että hyöty on suurempi kuin mahdolliset riskit. Vaikka suurimmalle osalle potilaista ei tule näitä komplikaatioita, tulee niistä kuitenkin keskustella plastiikkakirurgin kanssa ja varmistaa, että olet täysin ymmärtänyt kaikki toimenpiteeseen liittyvät mahdolliset sivuvaikutukset.
Jos sinulla on kysyttävää riskeistä, otathan yhteyttä jo ennen toimenpiteeseen saapumista!
Verenvuoto
Vaikka verenvuoto on epätavallista, on se mahdollista leikkauksen aikana tai sen jälkeen. Jos verenvuotoa esiintyy, se voi vaatia kiireellistä hoitoa: verenpurkauman tyhjennys ja tarvittaessa verensiirto. Aspiriinista, verenohennuslääkkeistä ja tulehduskipulääkkeistä pitää luopua viimeistään kymmenen päivää (10) ennen leikkausta, sillä niiden käyttö voi lisätä verenvuotoriskiä. Keskustele lääkärisi kanssa lääkkeiden turvallisesta tauottamisesta.
Myös luontaistuotteet kuten kalaöljy, yrtit ja ravintolisät voivat lisätä riskiä verenvuotoon. Hematooma eli verenpurkauma saattaa tulla leikkauksen jälkeen. Hepariinilääkkeet, joita käytetään estämään verihyytymiä laskimoissa voivat aiheuttaa verenvuotoa ja verihiutaleiden määrän vähenemistä.
Infektio
Infektio voi tulla herkästikin leikkauksen jälkeen, etenkin jos et noudata saamiasi jälkihoito-ohjeita. Jos infektio ilmenee, hoito voi vaatia antibiootteja, sairaalahoitoa tai tarvittaessa leikkauksen. Jos varsinaisen leikkauksen yhteydessä tehdään ylimääräisiä lisätoimenpiteitä, infektioriski on suurempi.
Ihon tuntohäiriöt
Leikkauksen jälkeen ihon tunnottomuus on normaalia hetken aikaa mutta palautuu yleensä normaaliksi. Tuntohäiriöt voivat olla myös pitkäaikaisia tai pysyviä.
Ihon epätasaisuus
Näkyvää ja tuntuvaa ihon epätasaisuutta voi esiintyä leikkauksen jälkeen, esimerkiksi arpien päätyihin tulevilla kohoumilla eli ”koirankorvilla”. Arven epätasaisuus korjaantuu yleensä itsestään tai voidaan korjata myöhemmin.
Haavan repeäminen
Leikkaushaava voi joskus revetä leikkauksen jälkeen ja silloin lisähoito voi olla tarpeen.
Ihon värimuutokset / turvotukset/ mustelmat
Mustelmia ja turvotusta voi esiintyä leikatulla alueella ja sen lähellä. Vaikka se on harvinaista, turvotukset ja ihon värimuutokset (mustelmat, hyper- ja hypopigmentaatiot) voivat kestää pitkiäkin aikoja ja harvinaisissa tilanteissa ne voivat olla myös pysyviä.
Ihon herkkyys
Kutinaa, arkuutta tai herkkyyttä kuumaan ja kylmään voi esiintyä leikkauksen jälkeen. Yleensä tämä paranee ajan kuluessa, mutta joissakin harvinaisissa tilanteissa herkkyydestä saattaa tulla krooninen.
Ompeleet
Useimmissa kirurgisissa toimenpiteissä käytetään syviä ompeleita. Yleensä niitä ei huomaa, mutta joskus ompeleet voivat spontaanisti tulla ulos ihon läpi ja silloin ne poistetaan.
Syvä kudosvaurio
Syvät kudosvauriot ovat harvinaisia. Leikkauksen aikana syvällä kudoksessa sijaitsevat, esimerkiksi hermot, verisuonet tai lihakset, voivat mahdollisesti vaurioitua. Mahdollinen vaurio riippuu siitä, mitä kehon aluetta leikataan ja kuinka laaja leikkaus on. Vaurio voi olla väliaikainen tai joskus myös pysyvä.
Rasvakudoksen kuolio
Syvä rasvakudoskerros voi mennä kuolioon leikkaukseen liittyvän verenkiertohäiriön vuoksi. Tämä voi aiheuttaa ihon epätasaisuutta ja värimuutoksia. Jos näin tapahtuu, ylimääräinen käsittely, leikkaus/rasvansiirto voi olla tarpeen.
Arvet
Kaikista leikkauksista jää arpia, mutta jotkut ovat näkyvämpiä kuin toiset. Joillain ihmisillä on arpien liikakasvua tai keloidiarpitaipumusta, jolloin arvet voivat kasvaa ja kohota. Tämä vaatii paikallista keloidiarpihoitoa kuten kortisoni-injektioita. Arvet voivat myös esimerkiksi päänahassa, aiheuttaa hiustenkasvun ongelmia. Tämä on yleensä ohimenevää.
Nukutus/anestesia
Sekä paikallis- että yleisanestesia sisältävät riskejä. Sivuvaikutuksia ja erittäin harvinaisissa tapauksissa myös kuoleman riski, sisältyy kaikkiin kirurgisiin-, anestesia- tai sedaatio -toimenpiteisiin.
Epäsymmetrisyys
Ihmisen keho ei ole symmetrinen. Tekijät kuten ihon sävy, rasvan määrä, luuston näkyvyys ja lihasjänteisyys saattavat edistää kehon epäsymmetrisyyttä. Leikkaus ei anna takuuta siitä, että kehon normaali epäsymmetrisyys korjaantuu, vaikka siihen pyritäänkin. Myös leikkauksiin voi liittyä epäsymmetrisyyden riskejä, joita voi korjata myöhemmin. Ymmärrän, että mahdolliset korjaustoimenpiteet ovat maksullisia.
Allergiset reaktiot
Harvoissa tapauksissa esiintyy paikallisia allergioita ommelmateriaaleille, proteeseille, täyteaineille ja lääkkeille. Erittäin harvoin voi leikkauksen aikana käytetyille lääkkeille esiintyä systeemisiä reaktioita kuten sokki (anafylaksia) ja myös reseptilääkkeille leikkauksen jälkeen.
Viivästynyt haavan paraneminen
Haavan verenkiertohäiriöt voivat viivästyttää haavan paranemista. Ne voivat aiheuttaa ihonkuoliota, kuitenkin todella harvoin. Jotkut perussairaudet, kuten esim. diabetes, reumatauti jne. voivat viivästyttää haavan paranemista. Tupakoivilla on suurempi riski pitkittyneeseen haavan paranemiseen.
Serooma/nestekerääntymät
Nestekerääntymiä tulee harvoin ja ne esiintyvät yleensä leikkaushaavan alueella. Tilanne saattaa vaatia ylimääräistä hoitoa kuten nestekerääntymän poistoa punktiolla.
Sokki
Harvoissa tapauksissa, useat tai laajat traumaattiset toimenpiteet voivat aiheuttaa harvinaisia vakavia komplikaatioita kuten infektioita tai liiallista nesteen menetystä, joka voi johtaa vakavaan sairauteen ja pahimmassa tapauksessa kuolemaan. Jos kirurginen sokki tulee, sairaalahoito on tarpeen.
Kirurgiset liuokset
Paikallispuudutuksessa, tähystyksessä ja rasvaimussa käytetään nesteitä, jotka sisältävät laimennettua, paikallista anestesia-ainetta ja adrenaliinia. Erittäin harvoissa tapauksissa se voi johtaa verenkierron ylikuormitukseen tai systeemiseen reaktioon näistä lääkkeistä. Sairaalahoito voi olla tarpeen.
Pysyvä turvotus (Lymphedema)
Erittäin harvoin leikkaukset aiheuttavat pysyviä turvotuksia. Yleensä turvotusta on rintasyöpä- tai muiden syöpäleikkausten jälkeen.
Kipu
Esiintyy jokaisen leikkauksen jälkeen, mutta sen voimakkuus ja kesto riippuu leikkauksen laajuudesta, paikasta ja yksilöllisestä kokemuksesta. Yleensä kipu hoidetaan määrätyillä kipulääkkeillä. Kroonista kipua esiintyy hyvin harvoin.
Syvä laskimotukos, sydämen ja keuhkojen komplikaatiot
Leikkaukset, etenkin erityisen pitkät, voivat nostaa riskiä verihyytymien syntymiseen laskimoissa. Keuhkojen veritulppaa/rasvatulppaa esiintyy erittäin harvoin ja se syntyy silloin kun laskimoiden hyytymiä/rasva irtoaa ja pääsee keuhkovaltimoihin (keuhkoembolia). Keuhkojen veritulppa tai rasva (emboli) voi olla hengenvaarallinen ja se tarvitsee lisätoimenpiteenä sairaalahoitoa. Lentomatkustaminen, verihyytymishäiriö ja ehkäisypillerit sekä jalkojen turvotus saattavat lisätä veritulpan riskiä. Sydänkomplikaatioiden riski minkä tahansa leikkauksen ja anestesian yhteydessä, vaikka potilaalla ei ole oireita, voi vaatia sairaalahoitoa. Jos koet hengenahdistusta, rintakipua tai epätavallisia sydämenlyöntejä, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon.
MUUT VAROITUKSET
Naispotilaan tiedot
On tärkeää ilmoittaa plastiikkakirurgille, jos käytät ehkäisypillereitä,
estrogeenikorvaushoitoa tai jos olet/ epäilet olevasi raskaana. Monet lääkkeet, kuten antibiootit voivat neutraloida ehkäisypillereiden vaikutusta.
Lääkkeet
On monia haitallisia lääkkeitä/ luontaistuotteita, jotka voivat reagoida muiden leikkaukseen liittyvien lääkkeiden kanssa. Muista puhua lääkärin kanssa kaikista omista lääkityksistäsi ja niiden yhteisvaikutuksista. Jos käytät huumeita, ilmoita siitä välittömästi plastiikkakirurgillesi. Kun otetaan määrättyjä kipulääkkeitä leikkauksen jälkeen, pitää ymmärtää, että ne voivat vaikuttaa ajatteluun, koordinointikykyyn sekä ajokykyyn. Älä käytä päihteitä lääkityksen yhteydessä. Muista ottaa määrätty lääkitys ohjeiden mukaisesti.
Aineenvaihdunnan tila, massiivinen painonpudotus
Henkilökohtainen metabolinen veren kemiallinen tila ja proteiinipitoisuudet massiivisen laihtumisen jälkeen voivat olla riskejä haavan paranemiseen, infektioon jne.
Lävistykset
Lisäävät infektioriskiä.
Tupakointi, nikotiinituotteet (nuuska, purukumi, nenäsumute)
Potilaat, jotka tupakoivat, käyttävät tupakkatuotteita tai nikotiinituotteita (nuuska, purukumi, nenäsumute) ovat suuremmassa vaarassa saada merkittäviä komplikaatioita kuten ihon kuolio, hidastunut haavan paraneminen ja ylimääräiset arpimuodostumat. Yksilöillä, jotka altistuvat tupakansavulle, on suuri riski samankaltaisiin komplikaatioihin. Lisäksi tupakoinnilla voi olla merkittävä negatiivinen vaikutus nukutukseen ja heräämiseen, on yskää ja lisääntynyt verenvuotoriski.
On tärkeää pidättäytyä tupakoinnista vähintään kuusi (6) viikkoa ennen leikkausta siihen asti, kunnes lääkäri antaa jälleen luvan siihen.
Laihdutusleikkauspotilaiden on erittäin suositeltavaa, lopettaa tupakointi ennen leikkausta, koska se voi vaikuttaa haitallisesti lopputulokseen.
Mielenterveyden häiriöt
On tärkeää, että kaikilla potilailla on leikkauksen suhteen realistiset odotukset.
Komplikaatiot tai epätyydyttävä tulos ovat joskus väistämättömiä ja saattavat vaatia lisäleikkausta, sekä aiheuttaa stressiä. Keskustele avoimesti oman kirurgisi kanssa ennen leikkausta, jos sinulla on/on ollut mielialahäiriöitä, masennusta tai mielenterveyden häiriö. Vaikka monet ihmiset voivat hyötyä psykologisesti leikkauksesta, vaikutuksia mielenterveyteen ei voida tarkasti ennustaa.
Jälkihoito
Lääkärin ja sairaalan antaman ohjeistuksen noudattaminen on olennaista lopputuloksen kannalta. Onnistuneen leikkauksen lopputulos riippuu leikkauksesta, mutta myös merkittävästi leikkauksen jälkeisestä hoidosta. On tärkeää, että haavoja ei käsitellä kovakouraisesti, vältetään hankausta ja liikettä paranemisen aikana. Henkilökohtainen ja ammatillinen toiminta on rajoitettava ohjeiden mukaan. Suojaavat sidokset vaihdetaan ja laskuputket poistetaan erillisen ohjeen mukaan. Fyysinen rasitus, joka voi lisätä mustelmia, turvotusta ja nesteen kertymistä, voi muokata lopputulosta tai aiheuttaa lisäleikkauksen tarpeen. On viisasta palata töihin ja lisätä liikuntaa vasta kun lääkäri toteaa sen turvalliseksi. On tärkeää, että osallistut jälkihoitoon toipumista ja esteettistä lopputulosta ajatellen.
Lisäleikkauksen tarve
On olemassa monia eri olosuhteita, jotka voivat vaikuttaa leikkauksen lopputulokseen. Jos komplikaatioita esiintyy, leikkaussuunnitelma saattaa muuttua kesken toimenpiteen ja lisäleikkaukset tai muut hoidot voivat olla tarpeen parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Komplikaatioita esiintyy joskus täysin terveillekin asiakkaille. Leikkauksen lopputulos ei ole määriteltyä tiedettä. Vaikka hyviä tuloksia odotetaan ja niihin pyritään, ei ole mitään takeita tai takuuta, että saadaan ennalta määritelty lopputulos.
Taloudellinen vastuu
Leikkauksen kustannukset koostuvat useista palveluista. Kokonaismäärä sisältää lääkärinpalkkiot, kustannukset leikkauksen tarvikkeista, nukutuksesta, laboratoriokokeista, lääkkeistä ja mahdollisesta jatkohoidosta. Sinulla on viimekädessä vastuu maksuista riippuen siitä, maksatko leikkauksen itse vai maksaako vakuutus sen. Mikäli vakuutusyhtiö vetäytyy maksusta, maksu on asiakkaan vastuulla. Komplikaatioiden yhteydessä voi tulla lisäkustannuksia. Myös korjausleikkaus tai sairaalahoidot, sekä muut vastaavat lisäkustannukset ovat asiakkaan vastuulla.
Epätyydyttävä tulos
Vaikka hyviä tuloksia odotetaan, ei ole mitään takeita tai takuuta nimenomaisista tai oletetuista tuloksista. Toimenpiteet sisältävät ennalta mainittuja riskejä, kuten epäsymmetria, näkyvä arpi, deformaatiot, ihopoimut arven alueella, ”koirankorvat”, huono paraneminen, infektiot ja ihon tuntohäiriöt. Epätyydyttävä tulos voi myös syntyä asiakkaan vääristä odotuksista. On suotavaa käydä tarkasti läpi ja kysyä itselleen tärkeät asiat kirurgilta jo ennen toimenpidettä ja varmistaa oma valmiutensa ja tarpeensa toimenpiteelle, riskit huomioiden.
Pitkäaikaiset tulokset
Leikkauksen tuloksiin voi vaikuttaa muun muassa seuraavat olosuhteet: ikääntyminen, auringon ottaminen, laihtuminen, painonnousu, raskaus, vaihdevuodet, sairaudet, ihon/sidekudosten ylivenyvyys, anatomiset ominaisuudet, aiemmin tehdyt leikkaukset ja muut riskitekijät.