RINTOJEN PIENENNYSLEIKKAUS MIEHILLE (GYNEKOMASTIA)

Gynekomastia tarkoittaa miesten rintojen liikakasvua, joka on melko yleinen vaiva: sitä esiintyy arviolta jopa 40-60 prosentilla miehistä. Gynekomastia voi aiheuttaa joko toisen tai molempien rintojen kasvun, ja sen syntyyn voivat liittyä tietyt lääkkeet ja lääketieteelliset ongelmat. Vaiva on puhtaasti kosmeettinen ja usein kiusallinen, mutta kliinisistä oireista riippuen pienennysleikkaus voidaan joskus tehdä myös lääketieteellisistä syistä. Pienennysleikkauksessa poistetaan rintojen rasva- ja / tai rauhaskudosta ja joskus ylimääräistä ihoa, sekä parannetaan rintakehän ääriviivoja.

Ennen rintojen pienennysleikkausta voi vaivaa yrittää korjata myös muilla menetelmillä. Esimerkiksi ylipainoisilla miehillä liikunta ja terveellinen painonpudotus voivat korjata tilannetta. Koska alkoholi, steroidit ja eräät muut lääkkeet voivat aiheuttaa gynekomastiaa, näiden aineiden käyttö suositellaan lopetettavaksi viimeistään ennen leikkausta.

Hinnasto

PLASTIIKKAKIRURGIN TEKEMÄNÄAlv 0%
(lääketieteelliset perusteet)
Alv 24%
(esteettiset perusteet)
Rintarauhasen poisto ja rasvaimu, Gynecomastia
(Paikallispuudutus)
alk. 2781€ 3449€
Rintojen pienennysleikkaus
(Nukutus)
alk. 4 800€

5952€

Rintojen kohotus
(Nukutus)
alk. 4 800€
5952€
Rintojen suurentaminen rasvansiirrolla
(Nukutus)
alk. 4838€ 5999€
Rintojen korjaus kielekesiirteellä,
LD-reconstructio
(Nukutus)
alk. 10484€13 000€
Nännipihan / nännin pienennys
(Paikallispuudutus)
alk. 751€931€
Nännin
sisäänkääntymisen korjausleikkaus
(Paikallispuudutus)
alk. 751€931€
Nännipihojen pullistumisen laskeminen/ muodon korjaus
Esim. tubulaaristen nännien muotoilu
(Paikallispuudutus)
alk. 1860€2306€

Rintojen pienennysleikkaus miehille: ennen ja jälkeen -galleria

Leikkauksen tulokset

Gynekomastialeikkauksen läpikäyneet ovat yleensä hyvin tyytyväisiä, jos odotukset ovat olleet realistiset. Vaikka toimenpide ei aina tarjoa täydellisyyttä, se voi saada aikaan merkittäviä muutoksia vartalon ääriviivoihin. Menettelyn tulokset ovat yleensä pysyviä, mutta teini-ikäiset pojat saattavat tarvita uuden toimenpiteen, jos gynekomastia uusiutuu.

Ensimmäinen askel toimenpiteeseen on plastiikkakirurgin konsultaatio

Ensimmäinen askel rintojen pienennysleikkaukseen on henkilökohtainen tapaaminen plastiikkakirurgin kanssa. Plastiikkakirurgi arvioi asiakkaan fyysistä ja henkistä terveyttä, keskustelee esteettistä tavoitteista ja vastaa kysymyksiin, joita asiakkaalla voi olla.

Plastiikkakirurgi selvittää gynekomastian syyn ja tarkistaa, onko asiakkaalla sairauksia tai muita asioita, joita tulisi hoitaa yhteistyössä erityisasiantuntijan kanssa (esim. maksan toiminta, estrogeenia sisältävien lääkkeiden käyttö, anaboliset steroidit). Plastiikkakirurgi voi myös suositella rintojen ja kiveksien ultraäänitutkimusta, jotta voidaan sulkea pois syövän mahdollisuus ja saada tietoa rintojen koostumuksesta. Rintojen koostumuksesta riippuen plastiikkakirurgi arvioi gynekomastian hoitovaihtoehtoja ja keskustelee niistä asiakkaan kanssa.

Miten rintojen pienennysleikkaukseen, gynekomastiaan tulee valmistautua?

Parhaiden tulosten saavuttamiseksi on tärkeä noudattaa plastiikkakirurgin ohjeita jo ennen toimenpidettä. Asiakkaan tulee mm:

  • Välttää tupakointia vähintään 6-8 viikkoa ennen ja jälkeen leikkauksen
  • Välttää tiettyjä lääkkeitä
  • Järjestää kotiinkuljetus ja kotihoito ensimmäisen 24 h ajaksi

Mitä rintojen pienennysleikkauksessa tapahtuu?

Rinnan suurentumisen aiheuttaa pääasiassa ylimääräinen rintarauhaskudos, jonka voi poistaa nännipihan (areolan) alle tehtävän viillon kautta. Tarvittaessa voidaan lisäksi käyttää rasvaimua poistamaan kaikki ylimääräinen rasvakudos suurentuneen rinnan alueelta. Rasvaimutekniikasta on useita muunnelmia, ja vaihtoehdoista keskustellaan plastiikkakirurgin kanssa perusteellisesti ennen leikkausta.

Rasvaimua varten tehdään rinnan alueen iholle 1-2 pientä pistemäistä viiltoa. Rasvaimua helpotetaan ruiskuttamalla rasvaan keittosuolaliuosta ja pieniä määriä adrenaliinia. Tämä vähentää verenvuotoa, turvotusta ja nestehukkaa, ja mahdollistaa lyhyemmän toipumisajan kuin perinteisissä menetelmissä.

Rasvaimu voidaan tehdä paikallispuudutuksella Body-Jet-laitetta käyttäen. Laitteessa on tehokas suihkuyksikkö, jolla puuduteliuos levittyy tehokkaasti ja tasaisesti kudokseen, ja joka helpottaa rasvan irtoamista. Rasvaimu Body-Jet-laitteella on nopeaa, ja myös turvotusta ja mustelmia esiintyy vähemmän.

Lopussa rintaan jätetään pieni laskuputki (dreeni) kudosnesteen kerääntymisen estämiseksi. Rinnassa oleva side pitää ihon tukevasti paikallaan.

Toimenpide tehdään yleensä yleisanestesiassa. Anestesialääkäri tarkkailee asiakkaan fyysistä tilaa leikkauksen aikana ja sen jälkeen.

Voiko rintojen pienennysleikkaukseen liittyä ongelmia?

Miesten rintojen pienennysleikkauksista on runsaasti kokemuksia, koska niitä tehdään paljon. Siitä huolimatta toimenpiteeseen voi liittyä jonkin verran riskejä ja komplikaatioita, joista on hyvä olla tietoinen. Plastiikkakirurgi vastaa kaikkiin kysymyksiin ja antaa ohjeet riskien minimoimiseksi.

Mitä tapahtuu gynekomastian jälkeen?

Miesten rintojen pienennysleikkaus voi vaatia lyhytaikaista sairaalahoitoa, vaikka suurin osa toimenpiteistä suoritetaan päiväkirurgisesti, jolloin potilaat voivat palata kotiin jo leikkauspäivänä.

Rinnassa voi tuntua arkuutta muutaman päivän ajan leikkauksen jälkeen, mutta kipu on yleensä hyvin hallinnassa kipulääkityksellä. Leikkauksen jälkeen asiakkaalla tulee olla järjestettynä kotiinkuljetus sekä apua kotona parin päivän ajan.

Ensimmäisten viikkojen aikana on käytettävä joustavaa tukiliiviä, joka vähentää turvotusta rinnassa. Vaikka turvotus laskee huomattavasti jo ensimmäisten viikkojen aikana, voi mennä kuukausia, ennen kuin lopulliset tulokset näkyvät. Kaikki ompeleet poistetaan noin 1-2 viikon kuluttua leikkauksesta tai ne sulavat itsestään.

Asiakkaan tulee nousta ylös kävelemään jo ensimmäisen vuorokauden aikana leikkauksesta. Työntekoa pitää välttää kokonaan pari päivää ja raskasta työtä, liikuntaa ja seksiä neljä viikkoa. Ensimmäisen kuukauden jälkeen useimmat potilaat voivat elää normaalia elämää.

Leikkauksenjälkeiset kontrollikäynnit

Ensimmäinen plastiikkakirurgin kontrollikäynti on muutama päivä leikkauksen jälkeen. Seuraavat kontrollikäynnit ovat yleensä 3 ja 12 kuukauden kuluttua leikkauksesta, jolloin plastiikkakirurgi arvioi pitkän aikavälin tuloksia ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin.

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri