Search

TUBULAARISET JA EPÄSYMMETRISET RINNAT

Rintojen koko ja ulkonäkö vaihtelee, mutta tubulaarisissa rinnoissa ulkonäkö poikkeaa useimmiten merkittävästi normaalisti kehittyneistä rinnoista. Tubulaariset rinnat voi kehittyä sekä miehille, että naisille.

Tubulaariset rinnat syntyvät rintojen kehityshäiriöstä, mikä saa molemmat rinnat tai toisen rinnan muodostumaan putkimaisiksi. Tila voi kuitenkin ilmetä myös monissa muunnelmissa. Poikkeavuutta voi olla koko rinnan tai vain areolan alueella (ns. nännipihassa) ja ne voivat näkyä rintojen kehittymisenä eri puolin epätasaisiksi.

Epäsymmetriset rinnat voivat vaihdella kooltaan, halkaisijaltaan, pituudeltaan tai korkeudeltaan. Myös nännin ja areolan eroja voi olla, mitkä saattavat näkyä ympärysmitan ja ulkoneman vahvuuden eroina. Rinnoille omaisen pyöreyden sijaan tubulaariset rinnat voivat olla ovaalit (ns. ketunnenä -mallia), osoittavat (kartiomalliset) tai neliön malliset. Tubulaaristen rintojen kehittymisen syy on geneettinen, joten se on myös periytyvä ominaisuus.

Tubulaariset rinnat havaitaan usein, kun lääkärille mennään rintojen epäsymmetrian vuoksi. Kun julkisen puolen lääkäri on antanut diagnoosinsa tubulaarisista rinnoista, voidaan rintojen korjausleikkaus tehdä julkisella puolella. Julkisella puolella toimenpide on usein edullisempi, kuin yksityisillä klinikoilla. Yksityisiin klinikoihin tullaan, kun halutaan hoitaa ongelma, mutta myös keskittyä vahvasti rinnan ulkonäköön tai kun halutaan vahvemmin vaikuttaa korjauksen tekniikkaan ja tuotteisiin. Kun hoidetaan selvästi tubulaarisia rintoja, hoito tehdään lääkätieteellisin perustein. Tämä tarkoittaa, että myös yksityisillä klinikoilla hoidosta on mahdollista saada KELA-korvaus ja vakuutusyhtiöiden sairasvakuutus voi kattaa hoidon.

Normaalista poikkeava rintojen kehitys syntyy, kun rintarauhaskudosta ei kehity rintojen eri alueille odotetusti. Tubulaaristen rintojen kategoriointiin on eri tasoja ja taulukoita. Riippuen puuttuvan kudoksen määrästä ja sijoittumisesta rinnalla, eritellään mm. seuraavat tasot:

1. Voluumia puuttuu rinnan sisäsivulta, kevyt poikkeavuus

Rintarauhaskudoksen vajautta on havaittavissa rinnan sisäpuolella. Rinta nousee hieman ylöspäin, mutta nänni laske sisäsivun vajauden vuoksi. 

2. Voluumia puuttuu rinnan alaosasta, kohtalainen poikkeavuus

Rintarauhasen kudoksen vajautta on havaittavissa rinnan alaosassa. Rinta osoittaa alas yläosan voimakkaamman voluumin vuoksi, nänni litistyy ja areolan pinta-ala kasvaa venytyksestä.

3. Tubulaarinen rinta, merkittävä poikkeavuus

Tubulaarisessa rinnassa kudoksen vähyys on havaittavissa kauttaaltaan rintarauhasen ympärillä. Koska kudoksen kasvua ei tapahdu sivusuuntaan, rintarauhanen venyttää voimakkaasti areolaa, pullistaa sitä ulospäin ja litistää nännin.

Tubulaaristen rintojen korjaus ja epäsymmetristen rintojen korjaus

Julkisen puolen korjausleikkaukseen pääsee yleensä vain yllämainitulla 3. tason tubulaarisilla rinnoilla. Yksityisillä klinikoilla voidaan hoitaa lähes kaikkia ulkonäöllisiä muutostoiveita.

Tubulaaristen ja epäsymmetristen rintojen korjausleikkauksissa pyritään korjaamaan esimerkiksi:

  • epäsymmetrista muotoa
  • rintojen muotoa omaa silmää miellyttävämmäksi
  • nännipihan/areolan kokoa
  • nänninpihan/ areolan pullistumista
  • nännin sisäänpäinvetäytymistä tai tasaisuutta
 

Muutosta rinnan ja nännin ulkonäköön voidaan tehdä esimerkiksi:

 

Tubulaaristen rintojen ja epäsymmetristen rintojen diagnosointi

Tubulaaristen rintojen ja epäsymmetristen rintojen diagnosointi tapahtuu lääkärin vastaanotolla, joko yksityisellä klinikalla tai julkisen terveydenhuollon puolella. Lähetettä lääkärin vastaanotolle voi pyytää myös esimerkiksi gynekologin vastaanotolla.

Estetiikka Mansurowissa konsultoinnin ja toimenpiteet tekee aina plastiikkakirurgian erikoislääkäri. Olemme erikoistuneet kauniisiin ja luonnollisiin lopputuloksiin. Vaikka julkisella puolella ei saa tubulaaristen rintojen diagnoosia, kannattaa yksityiselle puolelle tulla keskustelemaan mahdollisista ulkonäöllisista muutoksista. 

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri